Wczorajsze, gotowane ziemniaki zamieniam w pyszny dodatek do obiadu. Dorzucam 3 składniki
Często się zdarza, że ugotuję za dużo ziemniaków do obiadu. Kiedyś mnie to denerwowało, bo siliłam się, by zamienić je w coś nadzwyczajnego. Teraz jednak idę po łatwiźnie i kolejnego dnia też wykorzystuję je jako dodatek do dań obiadowych. Dorzucam do nich tylko trzy składniki i powstaje przepyszne purée.
Jak wykorzystać w kuchni gotowane ziemniaki?
Gotowane ziemniaki, które zostały z obiadu można zamienić w wiele nowych potraw. Wystarczy pokroić je w grubsze plasterki lub w kostkę i przerobić na sałatkę. Świetnie też sprawdzą się jako podstawa ziemniaczanych klusek, np. kopytek. Można także zrobić z nich kotlety ziemniaczane. Każda z tych potraw jest zupełnie inna, ale bardzo smaczna.
Jak szybko zrobić ziemniaczane purée?
Moja rodzina lubi do obiadu ziemniaki gotowane w całości lub co najwyżej przekrojone na pół. Gdy nie wszystkie zostaną zjedzone, zwykle przekładam je tylko do miseczki i wstawiam do lodówki. Są więc zimne i w całości. To jednak żaden problem, bo szybko dadzą się przerobić na pyszne, gładkie purée. Wystarczy znów umieścić je w garnku, wlać trochę śmietanki i całość podgrzać. Po dodaniu masła i koperku ziemniaki należy wytłuc na jednolitą masę.
Przepis: Ziemniaczane purée
Aksamitne purée z wczorajszych ziemniaków
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- ok. 700 g gotowanych ziemniaków
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podgrzewanie ziemniakówUgotowane ziemniaki umieść w garnku, podlej śmietanką. Całość przykryj i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż ziemniaki zrobią się ciepłe. Całość dokładnie rozgnieć tłuczkiem.
- Doprawianie puréeDo rozgniecionych ziemniaków dodaj masło i posiekany koperek. Całość znów możesz wytłuc lub dokładnie wymieszać łyżką. Purée dopraw do smaku solą i pieprzem.
Czym jeszcze można wzbogacić ziemniaczane purée?
Zamiast śmietanki i masła, do ziemniaczanego purée można dodać trochę serka śmietankowego czy startego, żółtego sera. Smak purée warto też wzbogacić np.: czosnkiem, gałką muszkatołową, natką pietruszki, szczypiorkiem, chrzanem, musztardą.