Wczorajsze, gotowane ziemniaki zamieniam w pyszny dodatek do obiadu. Dorzucam 3 składniki

Dodano:
Gotowane ziemniaki Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Zostały wam gotowane ziemniaki z obiadu? Nie ma się co martwić, tylko trzeba cieszyć. Następnego dnia znów możecie je podać do obiadu, tylko w innej, przepysznej formie. Wystarczy jrfynir dorzucić do nich trzy składniki.

Często się zdarza, że ugotuję za dużo ziemniaków do obiadu. Kiedyś mnie to denerwowało, bo siliłam się, by zamienić je w coś nadzwyczajnego. Teraz jednak idę po łatwiźnie i kolejnego dnia też wykorzystuję je jako dodatek do dań obiadowych. Dorzucam do nich tylko trzy składniki i powstaje przepyszne purée.

Jak wykorzystać w kuchni gotowane ziemniaki?

Gotowane ziemniaki, które zostały z obiadu można zamienić w wiele nowych potraw. Wystarczy pokroić je w grubsze plasterki lub w kostkę i przerobić na sałatkę. Świetnie też sprawdzą się jako podstawa ziemniaczanych klusek, np. kopytek. Można także zrobić z nich kotlety ziemniaczane. Każda z tych potraw jest zupełnie inna, ale bardzo smaczna.

Jak szybko zrobić ziemniaczane purée?

Moja rodzina lubi do obiadu ziemniaki gotowane w całości lub co najwyżej przekrojone na pół. Gdy nie wszystkie zostaną zjedzone, zwykle przekładam je tylko do miseczki i wstawiam do lodówki. Są więc zimne i w całości. To jednak żaden problem, bo szybko dadzą się przerobić na pyszne, gładkie purée. Wystarczy znów umieścić je w garnku, wlać trochę śmietanki i całość podgrzać. Po dodaniu masła i koperku ziemniaki należy wytłuc na jednolitą masę.

Przepis: Ziemniaczane purée

Aksamitne purée z wczorajszych ziemniaków

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 700 g gotowanych ziemniaków
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podgrzewanie ziemniakówUgotowane ziemniaki umieść w garnku, podlej śmietanką. Całość przykryj i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż ziemniaki zrobią się ciepłe. Całość dokładnie rozgnieć tłuczkiem.
  2. Doprawianie puréeDo rozgniecionych ziemniaków dodaj masło i posiekany koperek. Całość znów możesz wytłuc lub dokładnie wymieszać łyżką. Purée dopraw do smaku solą i pieprzem.

Czym jeszcze można wzbogacić ziemniaczane purée?

Zamiast śmietanki i masła, do ziemniaczanego purée można dodać trochę serka śmietankowego czy startego, żółtego sera. Smak purée warto też wzbogacić np.: czosnkiem, gałką muszkatołową, natką pietruszki, szczypiorkiem, chrzanem, musztardą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...